Kender du reglerne omkring vinterdæk i Norge og Sverige?

-
I forrige blogpost skrev skrev jeg om at vi nu må huske at skifte til vinterdæk herhjemme i Danmark - Men hvordan er det nu lige reglerne er omkring vinterdæk i Norge og Sverige?

Kender du reglerne omkring vinterdæk i Norge og Sverige?Mange danske håndværkere rejser hvert år frem og tilbage til Norge og Sverige for at udføre små og store jobs. Rejser du til Norge eller Sverige i løbet af vinterperioden er der et par ting du bør tænke over, før du kører ombord  på båden til enten Oslo eller Larvik.

De fleste kender til reglerne omkring vinterdæk herhjemme. Men hvordan er det nu lige det er i Norge og Sverige? Er der krav til vinterdæk, hvad med snekæder og pigdæk?NorgeI Norge er der ingen faktiske lovkrav. MEN, der hvor fælden klapper er paragraffen som frit oversat, lyder: "køretøjet kan ikke bruges uden at der er sikret tilstrækkelig vejgreb i forhold til vejret/ vejbanens forhold." Det betyder i praksis at om vinteren skal du have vinterdæk på, eller som minimum have et sæt snekæder liggende i bilen. Er bilen over 3500kg er du  pligtig til at medbringe et sæt snekæder.

Husk at sikre at dine vinterdæk har min. 3 mm mønster.PigdækLovlig fra 1. november til første søndag efter påske. Ligeledes skal der, som i Danmark, monteres pigdæk på alle hjul. I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger skal alle der bruger pigdæk betale et gebyr hvis de kører indenfor kommunegrænsen.SverigeKører du over broen bør du vide at fra 1. december og frem til 31.marts så er der krav til vinterdæk. Så selv om du måske kun har et enkelt job i Malmø bør du sørge for at montere din bil med vinterdæk, før du kører over broen. Derudover skal du også huske at medbringe både en sneskovl og frostvæske i bilen.PigdækEr du vild med pigdæk kan du bruge de i perioden 1. oktober-15 april – HVIS vejret tilsiger det. Som herhjemme er der krav til at du monterer pigdæk på alle fire hjul og du har ikke lov til at køre på motorvejen eller større hovedveje.

/Kenneth